• Client:
    Teesside University
  • Location:
    Middlesbrough
  • Contract Value:
    £2,233,705

Orion Building, Teesside University

The project comprised of the construction of a new three storey extension being built to the existing Orion Building with associated external works and internal refurbishment works to the existing portion of the building also being carried out.

The building is part of Teesside University’s School of Science & Technology and it houses specialist plant for chemical and mechanical engineering. The red-brick building was originally constructed in 1980. To the east is the rear elevation of the Athena Building and car parking, to the south are the backyards of a number of Victorian properties as well as further University owned Buildings and 2 public houses, to the north and west are University car parks and the front elevation of Phoenix House.

The project comprised of the partial demolition of the existing building and the subsequent ground stabilisation in order to provide a suitable surface to lay all new insitu reinforced concrete slab floors that extended into the existing building to replace the existing open mesh flooring to provide the base for the construction of a new 2 story steel frame glazed wall extension with concrete staircases to the existing building as well as undertaking extensive internal refurbishment works to the existing building.

The internal refurbishment works comprised of carrying out a full mechanical and electrical strip out and the subsequent reconfiguration of existing learning space and associated rooms and the subsequent mechanical and electrical reinstallation as well as undertaking the installation of required chemical pipework.

Further works comprised of carrying out the construction of an all new soundproof room that was required for the testing of jet engines as well as constructing space for the formation of a flight simulator room.

Sustainability

Due to the location of the site being adjacent to a main road and close to residential properties, we put in place measures to reduce the amount of dust as well as incorporating noise and vibration monitoring to ensure we caused as minimal disruption to the surrounding environment as possible.

Further to this the materials that were used for the external features was sourced from local suppliers to not only expand the lifetime of the material but also minimise the carbon footprint of the site by reducing the supplier miles being generated by delivery vehicles. One of the main positives to using local suppliers wherever possible is that we can support local suppliers and economies.

Value Engineering

Working in coordination with the client we were able to undertake valuable value engineering exercises that allowed us to offer alternatives for some of the features within the building such as type of flooring, type of plaster used for the walls and ceilings as well as offer an alternative glazing system that would utilised for the external wall of the new extension.

Challenges Overcome

There were a few challenges encountered on this scheme such as working in live building, however we were able to overcome this by programming our works effectively and putting in place measures to ensure that our works caused minimal disruption to surrounding environment as possible. A further challenge that we faced on this scheme comprised of completing the project on time due to the number of variations that were raised by the client, although this was easily overcame through closely liaising with client to ensure that all of the variations undertaken met their expectations and requirements.

 

Procurement

This project was procured through the North East Procurement Organisation (NEPO) which has established frameworks for Building Construction Works, Transportation and Civil Engineering Consultancy Services and Building Construction Consultancy.

Looking to make an enquiry?