• Client:
    Environment Agency
  • Location:
    Newport
  • Contract Value:
    £240,000

The project comprised of undertaking necessary works to two areas along Canal Side West in order to stabilise and raise the profile of the existing flood embankment to provide improved protection from flooding.

The project comprised of reconstructing the existing flood embankment in order to improve the existing flood defenses to the 1:100 year flood hazard level.

  • The first step of upgrade works comprised of digging out the existing embankment and putting in place a 50m length of shaped steel piles backed by a fixed steel beam to provide further support and strength forming the basis of the new flood bank.
  • To provide further engineered support to the new embankment we put in place timber poles with supporting boards on the waterfront to provide a foundation elevate the embankment.
  • The embankment was designed in 3 individual sections, each creating an engineered “step” providing the infrastructure and profile to adhere to the specifically desired gradient.
  • The final stage of the project comprised of the embankment being created through the use of engineering clay which was then top soiled and seeded with an ecological beneficial seed mix.
  • The works were then replicated approximately 100m upstream along a 40m stretch of the canal.

As a result of the close proximity of the working areas to residential properties an effective traffic management plan was created prior to the construction phase that detailed a one way system that would be employed throughout the duration of the project to ensure minimal disruption was caused. To further reduce the impact of deliveries we supplemented larger delivery wagons for smaller 6 wheel wagons delivering smaller loads on a just in time basis.

The key challenge on this project was the limited access to the site, however we were able to overcome this through developing and implementing an effective traffic management plan that was distributed in advance of the project. Further to this we put in place road closures during the working hours and subsequently securing our site and equipment in a safe designated area and reopening the road on an evening to allow residents to gain entry to their properties uninterrupted.

Sustainability
Due to the scheme, being carried out within close proximity of the canal in coordination with the client specific measures were put in place to ensure this remained pollutant free throughout the construction phase. We adhered to this by testing the water at regular intervals each day throughout the construction phase. Further to this, due to the close proximity of trees and shrubs, surveys were carried out; to determine whether nesting birds, bats or other species were present, to ensure we weren’t disturbing natural habitats. Working in collaboration with the Environment Agency and a team of ecologists, the seed utilised within the topsoil was specifically engineered to be as beneficial as possible to insects, bees and other wildlife that reflected the opposite side of the canal.

The location of the site meant that we implemented a shared transport scheme for our site operatives and encouraged our subcontractors to implement a similar approach to minimise the carbon footprint. To further, reduce the carbon impact of the site Eco cabins were used on site that contained PIR sensors on lights, timers on heaters and push taps in the toilets.