• Client:
    Carlsberg UK Ltd & Project Space Leeds
  • Location:
    Leeds
  • Contract Value:
    £1,500,000

The Tetley, Leeds

The Tetley Headquarters built in 1931, plays an important part of Leeds’ heritage and has become an iconic landmark on the outskirts of the city centre. Brewing ceased in 2011 and the building remained redundant. until Project Space agreed a tenancy and funding to create an Art Gallery, Restaurant, and Bar with Carlsberg UK Ltd. Demolition works to the existing first and second floor plate were undertaken by Carlsberg UK Ltd and Esh Build were appointed to refurbish and restore the ground, first, second floor with new gallery areas, restaurant, bar and kitchen area.

Visitors

75000

The scope of works included the creation of a ‘Canvas Wall’, which is the main feature and can be seen from the balconies on all floors. New internal entrances were formed and the removal of interior walls to rooms on the first and second floor to house gallery and workshop spaces.

Works to the ground floor comprised of creating an open plan reception, bar and café area with a separate dining room for the restaurant and kitchen. This also included the provision of new toilet facilities and a baby changing area to make the Tetley’s building family friendly.

An event space was also created with a hidden sliding door to allow separate access to the area from the reception area.

External entrances were formed to connect a steel external staircase incorporating a disabled access lift. The building required electrical and data upgrades and the installation of a new fire alarm system.

External works comprised of creating a decking area for the restaurant to be used during warmer weather and resin bonding to the side and front elevations. A service yard with perimeter fencing was also provided.

Timber and wood paneling was found in the basement of the building, which had been stripped out during the demolition works completed by Carlsberg UK Ltd. The timber was reused to create a tongue and groove effect paneling in the restaurant and bar area. The timber panels were used in the upper floor gallery spaces where needed using traditional installation methods. The remaining timber was used to create the table tops for the restaurant and provided replacement skirting and architraves.

The original lift was cleaned and restored; although not suitable for public use, it is the one of the main surviving original features and highlights the history of the building. The First and Second World War memorials were protected during the works and restored for a memorial service held by Carlsberg UK Ltd staff.  The boardroom remains intact along with the parquet flooring which has been fully restored. The porcelain light fittings found around the building were restored and have been used throughout.

The Tetley family, who now reside in Canada, visited the site to during the works and since the building has been open to the public it has received over 75,000 visitors.

The project was highly commended in the RICS Awards Pro Yorkshire 2014 Building Conservation Award.

 

Looking to make an enquiry?