• Client:
    Scottish Borders Housing Association
  • Location:
    Hawick
  • Contract Value:
    £5,170,500

Stonefield Place

The scheme comprised of the construction of 44, two, three and four bedroom detached, semi-detached and link timber framed homes over 2 phases.

Properties

44

The scheme was constructed on a brownfield site that originally housed a part of the former textile mill and a block of flats. So prior to the construction phase of the scheme demolition and asbestos surveys and the subsequent contaminated material removal works were carried out by the client.

The scheme was constructed over 2 phases and split into 4 different blocks. Phase 1 comprised of the construction of 10 properties comprising of 2 four bed houses, 2 two bed bungalows and 6 two bed flats with phase 2 allowing for the construction of a further 34 properties split over blocks 2, 3 and 4 comprising of 24 three bedroom homes and 10 two bed flats.

With each property being constructed on concrete pad foundations, the properties that were constructed on blocks 3 and 4 having a grass membrane installed to mitigate the existing foundations. All of the developments were created with a timber frame infrastructure and masonry brick and blockwork superstructure with accoya lining around the windows which were secure by design.

To tie into the existing surroundings, the properties that were constructed within blocks 1 and 2 had grey slate tiles installed with the properties on blocks 3 and 4 having brown tiles.

Health and Safety and Risk Mitigation

Due to the geographical nature of the site access and egress were from the same point so a traffic management plan was implemented to ensure heavy vehicle movement was organised in advance via an onsite banksman.

The scheme was segregated from the public by full perimeter heras fencing with netting and associated safety signage. 24 hour CCTV was installed to comply with building regulations surrounding the use of timber frame kits.

Key Issues and Successful Outcomes

The geography of the site meant that just north of the phase 1 development there was a site of special scientific interest. We ensured appropriate  segregation and liaised close with the Environment Agency and Local Council. In addition to this phase 2 had a number of tree protection orders put in place by the local council which were cordoned off accordingly.

Further to this each of the properties was fitted with extensive amounts of home insulation, as well as the latest boilers and heating systems to ensure that they were energy efficient in order to deliver extensive savings on energy bills for tenants as well as minimising each homes carbon footprint.

A number of design changes were implemented on this scheme to provide a betterment to the scheme and minimise the impact to the surrounding area as much as possible, the first of these was carried out after close liaison with the client and designers to minimise the number of sewer connections to all plots across both phases in order to minimise the number of road closures that were necessary. One further design change that was implemented was that of casting the insitu retaining wall on site as opposed to offsite and having it delivered in a number of sections.

Looking to make an enquiry?