• Client:
    Mansell Construction Services
  • Location:
    Carlisle, West
  • Contract Value:
    £1,750,000

A new fire station was required to accommodate the changing needs and modern practices of the Fire, Rescue service, and provide a greater range of operational, training and administrative facilities as well as provide greater access for and integration with the wider community.

The project was one of five state of the art facilities being built throughout Cumbria because of the innovative public/private partnership (PPP) involving Cumbria, Merseyside and Lancashire fire and rescue authorities.

The construction comprises of a metsec steel frame on concrete pad foundations with an insitu ground floor with a brick and block external skin. With the first floor being created through the continuation of the metsec frame with clad and glazed skin and a single ply roof system on metal decking.

The station was designed to house one engine and its crew with associated external training facilities with the building being designed to achieve a BREEAM “Very Good” incorporating a range of sustainable features and energy efficiency technologies.

Sustainability

The building incorporated a range of sustainable features including: Aerothermal Heat Pumps; Rainwater Harvesting System; Drainage attenuation and soakaway with underground storage tank; Intelligent internal lighting systems; Materials sourced from sustainable and fair trade sources. The Aerothermal Heat Pumps contribute to the heating of the building by extracting heat from the outside air. The rainwater harvesting system reduces the buildings demands on water resources as the water collected is used to flush the toilets and bathroom taps within the building.

Further to this the drainage attenuation and soakaway systems with an associated underground storage tank was installed and was designed to prevent the local drainage systems from flooding and being overloaded by reducing the rate at which storm water enters the drainage system. The intelligent internal lighting systems detect daylight levels and adjust lighting requirements accordingly and the integration of glazed roof lights maximise natural light to the internal spaces within the building that do not have access to windows.

Materials that were used for the external features were sourced from local suppliers to not only expand the lifetime of the material but also minimise the carbon footprint of the site by reducing the supplier miles being generated by delivery vehicles. One of the main positives to using local suppliers wherever possible is that we can support local businesses and economies.

The design, specification and buildability were exhaustively interrogated prior to the construction phase as part of detailed value engineering process and whole life analysis.

Added Value

Our motto is

Leading the way in constructing communities

and we focus our efforts on supporting the people who live in and around the communities where we work, this was demonstrated through providing valuable work experience and working hours to a number of students from nearby schools.

Through our continual commitment to creating positive economic and social outcomes for communities where we are delivering projects we have established a number of programmes and initiatives to create employment and training opportunities. Further to this our Added Value Team has developed a construction challenge workshop for primary schools which can be delivered with year 1’s through to year 6’s. The challenge supplies the children with ‘materials’ of dried spaghetti and marshmallows this It allows the children to design, construct and brand their structures whilst introducing different careers within construction.

As a goodwill gesture to the adjacent school and in keeping with the community focused principles of the new fire station, we created a community garden within the grounds in which the students were invited to plant various fruits, vegetables, plants and shrubs.

Looking to make an enquiry?