• Client:
    Mansell Construction Services Ltd
  • Location:
    Workington
  • Contract Value:
    £3,178,000

Workington Fire and Rescue Station was constructed on the site of a former BMX track in a semi industrial area on the outskirts of Workington. It is the fifth and final PFI facility to be built as a result of a partnership involving Cumbria, Lancashire and Merseyside Fire and Rescue Authorities.

Floor Area m²

1,450

The project comprised the construction of a new Community Fire Station and Fire Training House with overall floor area of around 1,450m². The new fire station provides a range of operational, administrative and training accommodation including a 4 bay appliance unit.

The construction comprised a steel frame on concrete pad foundations and insitu ground floor with suspended first floor on metal decking. A mixture of facing brick and cladding to the external walls and single ply roof system on metal decking completed the building.

The project formed part of the wider North West Fire and Rescue PPP with us being contracted to deliver five new fire and rescue projects across Cumbria with a total value of around £15m.

The new building was designed to achieve a BREEAM ‘Very Good’ Rating and incorporated a range of sustainable features. The Aerothermal heat pumps help to heat the building reducing reliance of non renewable energy sources. The rainwater harvesting system collects and stores rainwater for use flushing toilets. A drainage attenuation and soak away system was installed with underground storage tank. The intelligent internal lighting system reduces the energy demands of the building by reducing lighting when natural light is sufficient. In addition, materials have been sourced from sustainable and fair trade sources.

Due to the restricted nature of the site our compound area was located some 100m from the site on land rented from the sports centre. All of our deliveries were made to the compound and transported to the site when required. This prevented materials being stored within the site boundaries and restricting movement which had the potential to increase accident risk. This method also reduced the risk of damage to the materials whilst being stored within the operational and busy site.

We put in place a footpath diversion and erected clear signage which was checked and maintained regularly. Banksmen also supervised all large vehicle movements at the site entrance to prevent accidents occurring and reduce disruption to local traffic and pedestrians. Accident and Emergency plans were in place and were explained via toolbox talks and inductions.

We liaised closely with the community and carried out a competition at a local school to design a mosaic for the landscape area. Newsletters were issued to local residents, businesses and the nearby leisure centre. We included information of the stage of construction and contact details were provided within the newsletter.

Electricity, fuel and water use were monitored continuously on the site and the site’s carbon footprint calculated; this information was reported to head office and to the client. Monitoring information was also displayed in the site cabins to promote reduction further.

Looking to make an enquiry?