• Client:
    Gullane Golf Club
  • Location:
    Gullane, East Lothian
  • Contract Value:
    £1,397,000

Gullane Golf Club, East Lothian

The scheme comprised of the complete strip out and alteration of the existing space to reconfigure for purpose. Further works consisted of the construction of an outward timber and glazed frame extension and an associated 2 storey timber frame vertical extension on top of the existing brick and block structure.

The site was bounded to north by club parking facilities with the site being bound to the west by Hummel Road and residential properties with the east of the site also being bound by existing residential properties with West Links Road being to the south of the site.

The works involved the complete internal strip out and alteration to the existing space and reconfigure it from a series of smaller rooms which were no longer fit for purpose, to create a much larger and open space upon entry to the club house. This was achieved through the installation of folding partitions that would be to provide a flexible showcase setting.

The works to the ground floor comprised of carrying out the construction of an all new contemporary glazed golfer’s entrance to the rear of the building. The entrance was constructed using traditional insitu concrete foundations and concrete floor slabs with a timber and glazed frame that not only provided a welcoming bag drop lobby but also housed a drying room and trolley charging store as well as providing both men’s and women’s locker rooms sits quietly hidden from public view.

Further works comprised of carrying out the construction of a 2 storey timber frame extension on top of the existing brick and block work structure. Via the removal of the existing roof to provide a more modern kitchen that allows for the enhancing of dining capacity. Management and administration areas also benefit from the more efficient use of space.

Further to this a new boiler system along with the installation excellent insulation and double glazing, allowed for the clubhouse to become significantly more energy efficient. Further works also saw the installation of a new lift to provide access to all areas of the clubhouse. Other notable features of the reconfiguration of the existing clubhouse saw us install two modern bar areas and vanity units that were carefully manufactured and installed by our in-house joinery division.

Due to the close proximity of surrounding properties we had to coordinate our works effectively so that we did not disturb local residents during off peak times. Further to this due to the building being a grade 2 listed building we had to liaise closely throughout all processes with the planners to ensure we were not in breach of any legislation. The complexity of the internal reconfiguration presented a challenge but was overcome through carefully micromanaging and effectively sequencing each stage of the works.

Added Value

Our motto is ‘leading the way in constructing communities’ and focus our efforts on supporting the people who live in and around the communities where we work, this was demonstrated through providing valuable work experience and working hours to a number of apprentices comprising of a bricklayer, a joiner, mechanical and electrical, a roofer and two painters and decorators. Further to this, we collaborated with East Lothian Council to provide a work experience placement for an agreed duration of the works.

Looking to make an enquiry?