• Client:
    Two Castles Housing Association
  • Location:
    Hexham
  • Contract Value:
    £3,034,000

Corbridge Road

This development is located in Hexham immediately North of the A695 Corbridge Road to the East of the town. The scheme comprised of the construction 26 semi detached houses, semi detach bungalows and one bedroom flats were constructed as well as carrying out all associated road infrastructure, drainage and landscaping with a children’s play area.

The 0.8 hectare site is accessed from the A695 and is opposite the Arnold Clark car dealership. The site comprises a narrow piece of rectangular land which is bounded to the South by the A695 and to the North by the Carlisle to Newcastle railway line with the River Tyne immediately to the North of the railway line.

The project included the construction of 26 new build affordable properties comprising 7 two bed houses, 9 three bed houses, 6 two bed bungalows and 4 one bedroom flats. The project also included the construction of new vehicular access into the estate, internal estate roads, car parking provision and landscaping including the provision of an on-site children’s play area.

The properties were constructed using wide strip foundation due to the existing ground conditions. The properties are timber framed with brick and render skin. The floors were constructed using beam and block floors and rolled cavity wall insulation. All of the properties were constructed to Code for Sustainable Homes Level 3. The properties located near to the railway line were installed with sound proof window vents and acoustic fencing to reduce the noise.

As the site is situated above the River Tyne and has a glacial river running through the site, we installed a retention basin for storm water off site and a pumping station for foul water. The retention basin is 500m away from the site and the drainage system is fitted with flow restrictors to prevent flooding.

Environmental Protection

We used permeable block work for the drives to allow rain water to infiltrate directly into the ground and reduce run. This consequently reduces the strain on the drainage system and contributed to the reduction of flood risk.

During site excavations we found clay deposits which were stock piled and re-used under the roads. This negated the need for transportation to remove offsite and as a result reduced vehicle emissions. All waste was segregated off site and recycled where possible to reduce the volumes being sent to landfill. The waste carrier issued a monthly report showing the figures and proportions of waste diverted from landfill.

Value Engineering

We identified a cost saving for the Client as we identified that retainment features within the rear gardens were unnecessary and we suggested its removal from the design. We presented this proposal to the design team who agreed and the amendments were made.

Added Value

Connor Lightowler, a Level 2 Carpentry and Joinery apprentice and Adam Shipp a Level 3 Carpentry and Joinery apprentice were provided with placements on our site for its entire duration. This provided them with valuable site experience and they gained valuable transferable skills for the future. Their apprentice provider had already obtained new placements for them which they started once this project was completed.

Looking to make an enquiry?